Illuminine #1

Type:album
Format:CD
Performer(s):Illuminine
Label(s):Zealrecords
Label code:zealcdee047
Release date:02.2015
Present in Music centreja
Genre(s):postrock

Track-Info

1.Dualisms
2.Llyr
3.Interlude I
4.For what it's worth
5.Interlude II
6.Ardency
7.Elegy
8.Interlude III
9.Winter. Go
10.Interlude IV
11.Lumen reign
12.Interlude V
13.Melancholia
14.Svengali

Pressinfo

"Illuminine uit Leuven heeft geen lawaai nodig om indruk te maken. In het debuut #1 schemert voortdurend de muzikale invloed van Sigur Rós en Olafur Arnalds door." (...) "een juweel van een plaat" (...) "de composities - tussen neoklassiek, postrock en ambient in - vormen de perfecte soundtrack voor een rondreis langs sprookjesachtige plekken als Sprengisandur, Askja of Skaftafell." (...) "De sfeer is breekbaar en dromerig, maar vooral bloedmooi. Sluit je ogen bij het sierlijk openbloeiende ‘Ardency’ en je fantaseert er meteen een natuurdocumentaire bij, met inbegrip van klaterende bergbeekjes, voorbijtrekkende wolkenzeeën en wuivende grasvlaktes. De muziek klinkt warm en koud tegelijk, maar altijd is de toon sereen en waait er een zucht melancholie doorheen." (...) "Een discreet meesterwerk." (****)
Bart Steenhaut, De Morgen, 05.02.2015, p.33

(...) "gitarist Kevin Imbrechts demonstreert dat mooi in deze sierlijke composities die twijfelen tussen cinemasoundtrack, hedendaags klassiek, minimalisme en experimentele rock. Met Christophe Vandewoude van Isbells als mentor laat hij de akoestische gitaren kristalhelder klinken, weeft hij dreigende samples door het geheel en laat hij subtiel toefjes orgel, piano, synths, xylofoon en vibrafoon toevoegen." (...) "Een bescheiden triomf." (***)
Sasha Van der Speeten, De Standaard, 11.02.2015, p.8

"Mocht IJsland net als Texas een parochie genaamd Paris hebben gehad, dan had regisseur Wim Wenders daar ook eens zijn camera's kunnen opstellen. In Kevin Imbrechts zou hij alleszins een bekwame soundtrackleverancier hebben gevonden." (...) "Een tot zwijgen stemmende luisterervaring" (***)
Kurt Blondeel, Focus Knack, 11.02.2015, p.45

"Illluminine is het geheime slaapkamerproject van Kevin Imbrechts, de frontman van Mosquito. Bijna tien jaar deed hij erover om aan de nummers van zijn titelloze debuut te sleutelen en naar buiten te brengen. Zonder woorden, maar met sfeer en warme, dan weer ijle tonen, vertelt Illuminine zijn verhaal. De eerste dreigende en duistere seconden van ‘Dualisms’ maken snel plaats voor de verstilde en breekbare pracht en praal. Van de kleine, vederlichte gitaarlijn in ‘For What It’s Worth’ en ‘Winter, Go’, over de filmische dialoog van de hoorn en piano in ‘Ardency’ tot het folkie, ‘Melancholia’. Met de vijf interludes brengt Imbrechts ons even uit evenwicht, om ons nadien weer keurig te bekoren met zijn serene en bevlogen eenvoud. Imbrechts toont zich heer van melodie en melancholie en meester van de stilte. Illuminine brengt een lange trip naar de ongerepte natuur in het verre Noorden, weg van deze wereld. In één woord, prachtig!"
Heleen De Bisschop, RifRaf #262, februari 2015, p.16